
January 2009 
 

 

There has been some confusion noted lately about "safety" vs "efficacy" in clinical trials. 

 

 In general:   "safety tests" are tests that are done to monitor for side effects while 

"efficacy tests" are those that monitor how well the drug or device is working. 

 

 Safety tests are things such as: lab tests, VS, EKGs, other 'safety' tests such as 

radiology, review of AEs/SAEs, etc. 

 Efficacy tests would include: pharmacokinetics or scales that are done 

specifically to see if the drug is effective.  For example: cognitive tests for 

Alzheimer's drugs or HAM-D scales for depression drugs. 

 

 

 

February 2009 
 

I was asked to pass this along.  Not too many of us use Petty Cash for our subjects, but 

for those who do, this might be helpful: 

 

 Per UVa Policy, petty cash payments are limited to a maximum of 

$100 per payment and $599 per calendar year per individual.  

 

 The web site address for this policy is 

 http://www.virginia.edu/finance/polproc/pol/iie2.html 

 

The IRB-HSR has added this tip into their protocol template in order to make research 

personnel aware of this policy.  

 

 

 

March 2009 
 

 Personnel and Delegation of Duties forms 

When opening a new study, whether it is sponsored or Investigator-initiated (sometimes – 

particularly if Investigator-initiated): 

It is recommended that you complete a Personnel and Delegation of Duties form. 

This is not a federally-required form, but it is exceptionally useful in identifying roles – 

especially if you have a situation where staff rotates through, or no one person or group 

manages the whole study. 

http://www.virginia.edu/finance/polproc/pol/iie2.html


The form, in Word format, is attached.  You may amend the duties as best suits your 

specific study. 

 

April 2009 

  

We had an interesting issue come up recently: 

 

A trial involved a “new procedure" which would be performed by UVA physicians.  This 

was not a standard procedure being done in a new way, but a NEW PROCEDURE. 

The protocol required an extensive physician training program - with hands on skills and 

didactic training, etc. as well as proctored procedures here with the first subjects in the 

study.   

But, what it also required was that our physicians be "credentialed" here at UVA 

by the "Credentialing Committee".   (see 2 attachments) 

 

There may be different situations in which you need to contact the Clinical Staff Office 

about credentialing.  For instance: 

 Your study requires a non-UVA physician to perform a procedure here at UVA  

 Your study requires that UVA physicians perform a new procedure, technique or 

treatment modality that has never been done at UVA before  

 

 

Your first step will be to call the Clinical Staff Office at 924-9055 to get help 

regarding applications and what paperwork you will need. 

 In the event there are no approved criteria, the Medical Center shall first 

determine whether it will allow the new or additional Clinical Privilege. 

 Applications for new, or additional Clinical Privileges, must be in writing and 

submitted by the Applicant as well as by the appropriate Department Chair. 

 The Credentials Committee shall determine the conditions and requirements upon 

which any new or additional Clinical Privileges shall be granted including, but not 

limited to, how current competence will be demonstrated, any proctoring or other 

monitoring requirements. The Committee will recommend the requirements to the 

Clinical Staff Executive Committee (CSEC) for consideration.   

 In turn, the CSEC shall make appropriate recommendations regarding new or 

additional Clinical Privileges to the Medical Center Operating Board for final 

determination.    

(The above taken from Clinical Staff Bylaws; section 6.6  

http://www.healthsystem.virginia.edu/internet/clinicalstaff/credentialing.cfm; scroll down 

to Bylaws of the Clinical Staff) 

 

 

 

 

http://www.healthsystem.virginia.edu/internet/clinicalstaff/credentialing.cfm


May 2009 
 

 

For study participants who may want to donate blood: 

 

If the study involves a drug that is not approved by the FDA, the American Red Cross 

guidelines state that the study participant may not donate blood for one year after they 

take their last dose of study drug.  

 

The following is allowed: 

 Clinical trial participants who are in a non-study drug study (survey, blood draw 

only (depending on amount drawn for study), etc.)  

 Clinical trial participants who have a device implanted – that does not have a drug 

associated with it.  

 Clinical trial participants who are participating in Stage IV studies where the drug 

is already approved by the FDA for another indication  

 

There are quite a few situations where they defer to their physician for his/her opinion as 

to whether or not the subjects can donate. 

 

If you or the study subject have any questions call the organization where they donate 

blood and talk to one of their nurses  OR  call the American Red Cross at 1-800-

GIVELIFE or 1-800-448-3543 and ask to speak to one of their nurses. 

June 2009 

 None submitted 

 

July 2009 

Reminder regarding the very important topic of billing: 
 

 All members of the study team need to have an understanding of the study contract's 
budget language in order to ensure that charges are billed correctly.  

 

 No service or procedure that is paid for by a sponsor may be billed to insurance or 
Medicare, including what might otherwise be considered standard of care.  The Informed 
Consent language in the “Will being in this study cost you any money?” section must be 
consistent with what is agreed to in the study contract.  

 

 Preparing a Billing Coverage Analysis when beginning a study will identify each expected 
study charge and how it is to be billed.   This must also reflect the study contract’s budget 
language.  

 



Please contact Kathy Richardson, School of Medicine Clinical Trials Office Budget and Billing 
coordinator, at 982-4383  or  kr3m@virginia.edu  for assistance with preparing a Billing Coverage 
Analysis or with any clinical trials budget or billing issues. 
 
 
 

August  2009 

 
 

There is still some confusion about device studies and the Office of Supply Chain 
Management, so we’re re-sending the November TIP: (revised a bit) 

 

Ask yourself:   Am I using a device, not currently used at UVA, in our research that is 

purchased, contracted, donated, or loaned for trial? 

 

 IF the answer is YES:   UVa (NOT IRB) policy requires that the device be 

evaluated by the Office of Supply Chain Management.  

 

 The IRB does need a copy of the application for evaluation, but does not need a 

copy of the actual approval or an approval number.   

 

For your convenience, the information about obtaining Supply Chain Management 

evaluation is available on the IRB website 

(http://www.virginia.edu/vpr/irb/hsr/index.html) and the application called the New 

Medical Device Request  is present under “Forms”. 

 

IF your study is already approved by the IRB but you have not obtained Supply Chain 

Management review, please do so at this time. 

 In order to obtain approval; complete the Form, fax a copy to the 

IRB at 924-2932 and then submit the form to Supply Chain 

Management.  If there are questions on how to complete the form 

contact their office at 982-3857. 

 

For additional information see the following Hospital Policies: 

# 0076:  Medical Devices Evaluation and Monitoring System # 0165:  Safe Medical 

Devices Act Reporting  

 

October 2009 

Tips for transporting samples by car 
 

Since some of you need to transport blood and/or urine specimens from your off-site clinic to the 
central lab at UVA, the following is information provided by Ericka Pearce during her Shipping of 

Hazardous Materials certification class for our continuing education series: 
 

 Pack specimens, in a leak-proof primary container, with enough absorbent material to 
soak up any spillage  

mailto:kr3m@virginia.edu
http://www.virginia.edu/vpr/irb/hsr/index.html


 Put primary containers in a leak-proof package (possibly a leak-proof sealable shipping 
bag); but a leak-proof zip lock baggie will work  

 Securely place everything in a separate closed box – preferably in the trunk of the car  
 If using dry ice – be sure that the container is allowed to vent  
 Have the attached “courtesy letter” with you whenever you transport specimens.  

 

**Please note that it would also be a good idea to always have a box of gloves and/or spill 
materials (a biohazard/red bag and Cavicide) with you.   

 
Call Ericka Pearce at 982-4911 if you have any questions 

 

 
Per Ericka, REMEMBER:  this should be for patient specimens only.   Category B cultures 
should be shipped by air or packaged as a Category B and transported using a trained and 
certified courier.    

 

 

 

 

 


